O masažnih zgodbicah

Masažne zgodbice temeljijo na The Story Massage Programme – TSMP. Gre za program, ki združuje pozitivne učinke ustvarjalnega sveta besed in domišljije s prednostmi pozitivnega, prijetnega in spoštljivega dotika. Izkušnjo poslušanja ali pripovedovanja tako obogatimo s čarobnostjo pozitivnega dotika.

Bistvo programa je deset preprostih masažnih gibov, s katerimi »ilustriramo« posamezne besede, da poudarimo različna dejanja, predmete, čustva in tako oživimo besede v zgodbah, pesmih, pravljicah, rimah. Masažnim gibom je enostavno slediti, saj ima vsak od njih preprosto ime kot je npr. krog ali kremplji ter preprost simbol, ki ga ponazarja. Tako na primer lahko upodobite sonce ali uro, če »rišete« velik krog na otrokovem hrbtu, medtem ko z »grabljanjem« s prsti lahko ponazorite levje kremplje. Masažne gibe lahko izvajamo na različnih delih telesa – na hrbtu, trebuhu, rokah ali nogah, dlaneh, lasišču; kjer je za posameznika v tistem trenutku najbolj optimalno in primerno. Olja se praviloma ne uporablja, zato slačenje oblačil ni potrebno.

Gre torej za zabavno in popolnoma vključujočo dejavnost, saj je univerzalni jezik desetih masažnih gibov zares preprost in se ga lahko priuči prav vsak. Zato lahko masažne zgodbice uporabimo na različne načine, ob različnih priložnostih, v različnih situacijah, v različnih okoljih, s posamezniki vseh starosti in sposobnosti – z otroki in odraslimi.

Izjemno pomembna sestavna dela programa sta prošnja za dovoljenje za dotik, pri čemer spoštovanje izkažemo s pravico do zavrnitve sodelovanja, saj ima posameznik vso pravico, da reče »ne« masažni zgodbici, ter na koncu dejavnosti zahvala, da smo smeli s posameznikom deliti izkušnjo masažne zgodbice.

Rojstvo programa

The Story Massage Programme je rojen v Angliji. Soustanoviteljici programa sta Mary Atkinson in Sandra Hooper. Obe sta masažni terapevtki, s poslanstvom deliti prednosti pozitivnega in spoštljivega dotika z otroki in odraslimi vseh starosti in sposobnosti.

Mary Atkinson je večkrat nagrajena komplementarna terapevtka, mentorica in avtorica štirih knjig o masaži. Sandra Hooper pa je izkušena osnovnošolska učiteljica in masažna terapevtka, ki obe veščini združuje pri svojem delu v programu MISP (Massage In School Programe).

Mary in Sandra sta pričeli sodelovati že leta 2007, ko sta razmišljali o ideji, da bi združili zgodbo in masažo v zabavno in vključujočo aktivnost. S pomočjo staršev in strokovnjakov sta razvili The Story Massage Programme in leta 2013 izdali knjigo »Once Upon a Touch… Story Massage for Children« in od takrat usposobili že več kot 2000 ljudi iz različnih okolij in različnih držav po svetu, da program uspešno uporabljajo doma ali pri svojem delu.

Povezava do uradne spletne strani: www.storymassage.co.uk