Namigi za uporabo Kartic spodbudnih misli

Uporaba kartic spodbudnih misli je prepuščena domišljiji. Zato navodila za uporabo niso priložena.

V nadaljevanju bom nanizala zgolj nekaj namigov, kako se lahko uporabljajo.

1. Misel dneva

Otrok naj izbere kartico, katere misel postane misel dneva. Kartico lahko postavi na vidno mesto, da jo v tistem dnevu čim večkrat prebere – naj vodi njegov dan.

2. Izzivi

Če se otrok sooča s kakšnim posebnim izzivom, naj poišče kartico, ki ga bo pri soočanju s tem izzivom najbolj podprla. Npr. če mora opraviti kakšno težko nalogo, lahko izbere kartico z mislijo »ZMOREM! Tudi težke stvari.«. Če pa se mu morda zdi, da mu gre vse narobe, lahko izbere kartico »Okej je, če imam slab dan.« ali pa poišče kartico »Carsko je biti hvaležen za majhne reči.« in ob tem pomisli na čim več majhnih stvari za katere je lahko hvaležen – in opazuje kako se ob tem počuti.

3. Z otroki, ki še ne berejo sami

Če kartice uporabljajo otroci, ki še ne berejo samostojno, jih spodbudite, da izberejo kartico, vi pa preberite misel na njej. S pomočjo vprašanj ugotovite ali otrok misel razume in kako jo doživlja, kaj ob njej razmišlja. Tako boste o otroku in njegovem načinu razmišljanja izvedeli marsikaj zanimivega. Le prisluhnite. (In imejte v mislih, da ni nujno prav ali narobe.)

4. Skupna dejavnost

Izvlecite kartico – otrok ali vi, skupaj preberite misel na njej in dovolite otroku, da izrazi svoje misli in ideje, ki se mu ob prebrani misli utrnejo. Lahko ga vprašate npr. »Kaj misliš o tem?«, »Kaj to pomeni zate?«, »Na kaj ali koga pomisliš ob tem?«. Včasih bodo delili več, včasih manj. Včasih bodo celo izrazili, da misel na kartici ni resnična. Nič hudega. Dovolite, da izrazijo – vi le prisluhnite. Nazadnje lahko podelite svoje razmišljanje o misli na kartici tudi vi. Nato jo postavite na vidno mesto, od koder vas bo navdihovala ves dan (ali dva).

5. Ustvarjanje

Svoje razmišljanje ob misli na kartici naj otrok prelije na papir – skozi pisanje sli risanje ali celo na kakšen drugačen ustvarjalni način.

6. Dodajmo tehnike sproščanja

Preden izbere kartico, naj se otrok sprosti – naj vadi tišino svojih misli. Udobno naj se namesti, zapre oči (če je to zanj okej) in se prepusti tišini. Osredotoči naj se na svoje dihanje – roki naj položi na trebuh in opazuje kako se z vsakim počasnim vdihom skozi nos roki dvigata in ob podaljšanem izdihu skozi usta spuščata. Tako naj dihaj nekaj časa. Nato pa naj izbere kartico in razmisli o sporočilu, ki ga prinaša zanj.

7. Kotiček

Ustvarimo lahko vabljiv in navdihujoč prostor – kotiček, kjer so na steni (ali drugje) kot nežni opomniki postavljene kartice, ki jih po navdihu tedensko, mesečno … menjujemo.

8. Pomoč

Spodbudne misli lahko uporabimo tudi tako, da kdaj z njimi spodbudimo in podpremo druge družinske člane, prijatelje ali znance. Lahko izbrano kartico celo podarimo tisti osebi (ali jo zanjo izdelamo sami).

9. Urjenje glasnega branja

Na 20 karticah so napisane krajše misli, pri čemer so z velikimi tiskanimi črkami zapisane besede različnih velikosti in barv. Tako lahko z otrokom izbirate različne zabavne naloge za prepoznavanje črk in začetno urjenje glasnega branja. (Lahko npr. izberete, da naj na kartici prebere tisto besedo, ki je največja/najmanjša ali pa naj prebere obarvan del besedila.)

10. Iztočnica za pogovor

Izberemo kartico, preberemo misel in o njej izmenjamo svoja mnenja. Kaj pomeni zame? Zate? Zanj?
Kartice so lahko izjemen pripomoček za starše, učitelje, trenerje … S pomočjo njih lahko enostavneje pričnemo pogovor in razvijemo debato o določeni temi.

11. Jutranja ali večerna rutina

Kartico (ali več njih) naj otrok izbere zjutraj in o misli na njej razmisli ter ji dovoli, da ga spremlja skozi dan. Morda jo vzame celo s seboj v šolo ali pa jo postavi na vidno mesto, da se nanjo večkrat spomni.
Kartico lahko izbere tudi zvečer, preden gre v posteljo, da ga misel na kartici pospremi v sanje. (Kaj mu sporoča misel? Je zanj v tem trenutku pomembna? Ga podpira? Spodbuja?)

12. Igra s prijatelji ali družino

Domišljija je zares brezmejna – otroci se ji naj prepustijo in ustvarijo povsem svojo zabavno igro s karticami.