O masaži dojenčka

Darilo dotika

Dotik je prvi čut, ki se razvije v maternici in je za razvoj in življenje vsakega izmed nas izjemnega pomena. Brez dotika ne moremo živeti, saj ne predstavlja zgolj prijetnega občutka, ampak osnovno človekovo potrebo; v vseh obdobjih našega življenja.

Zato ni presenetljivo, da je dotik prvi in najbolj primaren način sporazumevanja med dojenčkom in staršem. Ljubeč dotik mame ali očka daje dojenčku občutek varnosti, topline in nežnosti, ga pomirja, lajša bolečine, hkrati pa mu sporoča, da je brezpogojno ljubljen in sprejet. Z ljubečim in blagodejnim dotikom pravzaprav pomagamo dojenčku, da se optimalno razvija in raste in je za dojenčka nujen kot hrana. Zato »razvajajmo« svoje otroke z vsakodnevnim darilom blagodejnih, ljubečih in spoštljivih dotikov.

Masaža je edinstvena priložnost najbolj intenzivnega kožnega dotika

Mnogi strokovnjaki, z različnih področij, po vsem svetu že desetletja raziskujejo dotik in njegove blagodejne učinke. Njihove raziskave, kot tudi pripovedi mnogih družin, izpostavljajo mnogotere prednosti in blagodejne učinke intenzivnega kožnega dotika – masaže dojenčka. Zato masažo dojenčka priporočajo tako pediatri kot psihologi, fizioterapevti, tudi logopedi in drugi strokovnjaki, ki se ukvarjajo z razvojem otrok. 

Masaža dojenčka je starodavna umetnost, ki jo v posameznih kulturah po svetu izvajajo že stoletja in se prenaša iz roda v rod, saj zanje predstavlja »obvezen« del pri skrbi za dojenčka, kot hranjenje in pestovanje.

Lepota masaže dojenčka je v tem, da se je lahko priuči prav vsak starš. Gre namreč za enostavno spretnost, za katero ne potrebujete posebnih sposobnosti ali talenta. Skozi masažo dojenčka boste spoznali dotik na različne načine in hkrati odkrivali meje svojega dojenčka, kar vas bo pripeljalo do spoznanja, da dojenčki niso tako zelo krhki kot se zdi na prvi pogled; sploh, ko starši postanemo prvič.

Zakaj masaža po IAIM programu?

IAIM (International Association of Infant Massage) program je preverjen in strokovno podprt mednarodni program za masažo dojenčkov, ki obstaja že več kot 40 let in ga izvajajo v mnogih državah po vsem svetu. V nekaterih državah je postal celo del mreže javnega zdravstva, saj so v njem prepoznali izjemno vrednost.

Pri masaži dojenčka po IAIM programu ne gre zgolj za izvajanje masažnih prijemov, ampak za čuječe trenutke, ko je pozornost starša nedeljeno posvečena le dojenčku. Takrat se poglablja posebna medsebojna vez, ki predstavlja temelj medsebojnega zaupanja in spoštovanja, saj staršu pomaga razumeti posebno neverbalno govorico dojenčka, mu omogoča spoštljivo poslušanje in ljubeč odziv. Starša opolnomoči, ker ponuja sredstva, s pomočjo katerih postane strokovnjak za svojega otroka in se lahko odzove na njegove edinstvene potrebe.

Otrok, ki je bil slišan in so se starši odzivali na njegovo komunikacijo potreb z ljubeznijo, se bo razvil v osebo, ki bo sposobna delovati iz ljubezni in z ljubeznijo (do sebe in drugih). Namreč otrok se nauči, kaj pomeni blagodejen in spoštljiv dotik tako, da ga sam izkusi. Globoka čustvena vez, ki se vzpostavi v obdobju, ko je še dojenček, predstavlja temelj za razvoj varne navezanosti, ki mu bo omogočila, da bo lahko vse življenje gradil odnose z ljubeznijo, zaupanjem in občutkom varnosti.