O karticah – pogled strokovnjakinje

Kartice spodbudnih misli za otroke so nastajale zares predano in s posebno skrbnostjo. Preden se je njihov proces rojevanja zaključil, je bilo izjemnega pomena, da so bile misli prebrane in sprejete kot ustrezne tudi s strokovnega vidika – čeprav kartice niso (niti ni bil namen, da bi bile) terapevtski pripomoček. V recenzijo so bile poslane psihologinjam, psihoterapevtkam in pedagoginjam. Njihovi komentarji, da so kartice odlična ideja in misli zares spodbudne, so bili dodatna potrditev, da so kartice vredne, da najdejo pot do majhnih in velikih otrok.

Z vami, hvaležna za zapis, delim recenzijo, pogled na kartice s strani cenjene psihologinje in psihoterapevtke, mamice petih otrok, doktorice Andreje Poljanec.

Vsaka iskrena skrb za dobro počutje otrok je dragocena. Sad take iskrenosti in želje po blagostanju otrok so tudi kartice, ki so pred nami. Ustvarjala jih je mamica, Katja Rinc, ki se zaveda, da je starševska rast ob otrocih privilegij, zato jih je ustvarjala skupaj s hčerkama. Ta mamica je tudi učiteljica; tako je v njej ob mnogih izkušnjah v razredu in tudi ob svojih materinskih preizkušnjah, z veliko mero nežnočutnosti vzbrstela ideja o tem, kaj ponuditi otrokom in najstnikom. Namen kartic je, da bi bil prav vsak od njih na preprost način spodbujen za prepoznavanje dragocenosti, edinstvenosti in lepote njega samega, pa tudi, da bi ne glede na okoliščine razvijal željo, pogum in vztrajnost za vero vase.  Zato kartice vsebujejo pozitivne misli, s katerimi pobožajo, spodbude, s katerimi opogumijo.

Kartice dobijo res pravo moč, če jih prebiramo skupaj z otrokom. Podarimo jih tako otroku in sebi. Z njimi naj se ne ukvarjajo le otroci sami, temveč, da so kartice spodbuda za spoznavanje otroka, njegovih globin, šibkih in močnih področjih njegove osebnosti, občutljivosti, področij, kjer je negotov … Kot take dobijo vrednost za skupen razvoj, kar je neprecenljivo in za vedno ostane. Vedno namreč, ko otrok potrebuje spodbudo za razumevanje in razvoj sebe, za zavedanje lastne vrednosti in moči, prav isto stvar potrebujejo tudi njegovi starši. Razvoj otrok poteka polno in optimalno le ob vzajemnem razvoju staršev. To ne pomeni, da moramo ali bi želeli poznati vse otrokove skrivnosti in misli, je pa pomembno, da smo z otrokom v čim bolj globokem čustvenem stiku. Kartice so lahko odlična popestritev in spodbuda za neprekinjen razvoj zavedanja svojih čustev, misli in vedenj ob otroku, kar omogoča tudi izboljšan razvoj otroka ob nas.

Starši smo za otrokov razvoj pomembnejši kot si marsikdaj zmoremo ali želimo priznati – otroci nas potrebujejo in obožujejo, tudi v dneh, ko se nam zdi, da nam ni uspelo najbolje.

Kartice so tudi spomin na najbolj nežne, pozitivne in dragocene trenutke iz lastnega otroštva, lahko pa nas spomnijo tudi na boleče vidike, ko smo marsikaj pogrešali, nam je bilo hudo …  Naj nam bo vidik otroškega spomina izziv za razvoj rahločutnosti in vztrajnosti in naj se ob otrocih širi kot neugasljiv plamen!

Pa sr(e)čno!

Dr. Andreja Poljanec, univ. dipl. psih., spec. zakonske in družinske terapije,
psihoterapevtka, vodja študija Psihologije SFU Ljubljana